Sağlıklı Saçlar İçin Bakım Önerileri

Saç hücreleri vücudumuzun en hızlı büyüyen hücreleri olmakla beraber aynı zamanda beslenme yetersizliğinden ötürü en çabuk hasar görenlerdir. Bu bakımdan en başta beslenme olmak üzere çeşitli faktörler sağlıklı saçlar için önemli rol oynamaktadır. Saçınız için uygulayabileceğiniz bakım önerileri ve ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Şampuan Kullanımı

- Kullanacağınız şampuan saç türünüze uygun olsun. Saçınız kuru ise kuru saçlar için, yağlı ise yağlı saçlar için olanlarını kullanın.
- Şampuanı bir miktar suyla karıştırıp uygulayın ve saçınızda 30 saniye kadar bekletin.
- Saçınızın belli bir şampuan veya saç kremine zamanla alıştığı ve zamanla bunların faydalı olmadığı doğru değildir. Aynı sampuanı ve saç kremini kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Şampuanı sürerken parmak uçlarınızla dairesel hareketler yaparak saç derinize masaj yapın. Bu kan akışını hızlandırır.
- Saç kırılmasını azaltmak için şampuanı sürmeden önce saçınızı tamamen ıslatın.
- Son zamanlarda şampuanlarda sülfat konusu konuşulmaktadır. Peki şampuanlardaki sülfat nedir? Sülfat şampuanınızı köpürten maddedir. Saç derinizi temizler, kirlerden arındırır. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre bu madde saçlardaki önemli yağları da yok etmektedir. Yıkadıktan sonra saç derinizde bir rahatsızlık hissediyorsanız sülfatsız olan şampuanları deneyin.

Saç Dökülmesi ve Kırıklar

- Günde yaklaşık olarak 100-150 civarında saç teli kaybetmek normaldir. O yüzden banyo sonrası havlunuzda bir miktar saç teli gördüğünüzde hemen telaşa kapılmayın.

- Saçlarınızda kırık oluşabilecek kısımları belirleyin, bir miktar saç dökülmesi spreyini elinize sıkın ve daha sonra elinizi kırık bölgesi üzerinde gezdirin.
- Çeşitli tokalar, saç klipsleri saçınıza zarar vermez. Bunları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Saç uçlarında oluşan kırkları gidermek için iki üç haftada bir saçları düzleştirin. Saç kırıklarının tekrar oluşmaması için 1,5-2 ayda bir uçlarını kestirin.

Yıkama

- Saçınıza sıcak su dökmekten kaçının, bu saçınız için faydalı olan yağların saçtan yok olmasına neden olur. İdeal olan yıkama şekli şudur: Önce ılık su kullanın. Şampuan ve saç kreminden sonra son aşamada soğuk suyla durulayın.
- Saçınızı her gün yıkamayın, Yıkadıktan sonra saç kremi uygulayın. Mümkün olduğunca şampuanınızı değiştirmemeye çalışın.
- Daha güçlü ve parlak görünen saçlar için kremi uyguladıktan sonra soğuk suyla yıkayın.
- Her şampuanla yıkamadan sonra saçınızdaki suyu sıkın ve havluyla kurulama yapın. Sonra saç kremini saç diplerine uygulayın. Kremin iyice yayılması için geniş dişli bir tarak kullanın. Ardından saçınızı yukarıda toplayın. En fazla 1 saat olmak üzere bir müddet kremi bekletin. Saçlarınızı tekrar dağıtın ve durulayın.

Saç Kurutma

- Saç kurutma makinesini yarı kuru olan saçınızı kurutmak için kullanmayın, bunun yerine kendi kurumasını bekleyin.
- Kurutmak için havluyla saçınızı ovmak yerine havluyu sarıp bekletin.
- Isıya dayanıklı saç spreyleri saçınızı korumak için iyi bir tercihtir.

Tarak ve Fırça Kullanımı

- Islak saç kırılgan ve hassastır. O yüzden tararken özenle tarayın. Geniş dişli bir tarak ile köklerden uçlara doğru hafifçe tarayın.


- Saçlarınızdaki karışıklığı ortadan kaldırmak için her sabah fırçalayın. Saçınızı fırçalamak doğal yağları saçınıza eşit olarak dağıtmanızı sağlar. Bu sayede saçınız sağlıklı bir parlaklık kazanır.
- Fırça yerine geniş dişli tarak kullanmak statik elektriği ve saç kırıklarını önler. Ancak fırça kullanacaksanız saçınızın kuru olmasına dikkat edin. Fırçalamayı yavaşça yapın. Sert ve hızlı hareketler saç derisine zarar verebilir ve saç kırıklarına neden olabilir.
- Taraklarınızı ve fırçalarınızı başkalarıyla ortaklaşa kullanmaktan kaçının.

Saç Şekillendirme

- Saçınıza şekil verirken yavaş olun, gereksiz yere saçı tutup çekmeyin. Bu hareketler saçınıza zarar verir.

Saç Koruma

- Havuza gittiğinizde saçınızın klorlu sudan etkilenmemesi için bone kullanın. Bone kullanımı zaten bazı havuzlarda zorunludur.

Gece Bakımı

- Yatmadan önce saçlarınızı fırçalamanız gün boyunca saçınızda birikmiş olan düğüm ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar.
- Saçlarınız uzunsa uyku sırasında saçınızın karışmasını önlemek için fırçaladıktan sonra gevşek bir at kuyruğu yapın.

Beslenme ve Diyet

- Beslenme alışkanlığınızda yapacağınız değişiklikler saçlarınızın sağlığı için oldukça önemlidir. Saçlarınızın büyümesi için gerekli vitamin ve mineralleri mutlaka tüketin.
- Balık, yumurta, B12 vitamini içeren yiyecekleri tüketin.
- Saç bakımının en temel öğelerinden biri içinde demir ve protein içeren bir diyettir. Yapacağınız diyette yapraklı sebzeler, balıklar, kabak çekirdeği, fasulye, nohut, soya fasulyesi ve tahıl gibi demir açısından zengin yiyecekler olmasına özen gösterin. Uzmanların tavsiyesine göre günde yaklaşık 12 mg demir tüketilmelidir. Protein vücut için olduğu gibi saç için de gerekli olan temel besin maddesidir. Protein açısından zengin olan peynir, süt, soya, mercimek, bezelye, yoğurt gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

Bakım ve Destek

- Spa, saç bakım yağları ve saç bakımı terapilerinin düzenli yapılması saçların sağlığı açısından önerilmektedir.
- Bakım için muz ve yumurta sarısı içeren maskeler gibi ev yapımı maskeler uygulanabilir.
- Saçlarınızın daha hızlı uzamasını istiyorsanız biotin kapsüllerden kullanabilirsiniz.

Saçlarınıza Yağ Bakımı Yapın

- Saç kremi haricinde saçınız için kullanabileceğiniz çeşitli yağlar bulunmakta. Yağlar içerdiği mineraller ve vitaminler ile saç köklerini güçlendirir ve daha sağlıklı bir saça sahip olmanızı sağlar. Hindistan cevizi yağı uzmanlar tarafından saç bakımı için önerilen bir yağdır. Hindistan cevizi yağı saçınızı güneş hasarından ve kepekten korur. Sebum birikimini ortadan kaldırır.
- Saçlara yağ bakımı uzun süreli ve uğraştırıcı olabilir. Ancak iyi bir yağlı masaj saç derisini uyararak saçların sağlıklı büyümesini sağlar.
- Doğal zeytinyağı saçınız için mükemmel bir bakım maddesi olmakla beraber badem yağı, hindistan cevizi yağı gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz.

Saç Boyama

- Boya için seçeceğiniz ürünlerin kaliteli marka olmasına ve formaldehit içermemesine dikkat edin. Mümkün olduğunca doğal ürünler tercih edin.
- Saçınızı boyadıktan sonra en az 2 gün şampuan sürmeyin.
- Saçlarınız kuruysa boyamamak iyi bir fikir olabilir. Ancak illaki daha parlak bir saç istiyorsanız şu yöntemi deneyebilirsiniz: Limon, papatya çayı ve bal iyi birer saç parlatıcısıdır. Dışarı çıkmadan önce bir miktar suyun için limon suyu sıkın ve bunu saçınıza püskürtün. Saçınızı yıkadıktan sonra demlenmiş papatya çayıyla yıkayabilir veya saç yıkadığınız suyun içine bal karıştırabilirsiniz.

Statik Elektrik

- Saç fırçasını kullanmadan önce ıslatmanız statik elektriklenmeyi azaltır.
- Pamuktan ziyade saten yastık kılıflarını tercih edin. Çünkü pamuk kılıflar uyku esnasında saçınızda daha fazla statik elektrik birikmesine neden olurlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örgü İçerisinde Örgü Saç Modeli

Saçı Örerek Uzatmak Mümkün mü?

Kaynana Topuzu Modelleri